Wednesday, May 09, 2007

New York New York

Hejsan!

Efter mycket om och men ar vi antligen framme i New York. Eller antligen och antligen. Vi har ju trots allt varit har i 4 dagar redan. Anledningarna till att jag inte har hunnit skriva innan har varit manga och dunkla men nu har jag antligen fatt tillgang till natet och kommer formodligen ha tillgang till en dator nagra ganger i veckan.

Vad kan jag hitils saga om USA? Formodligen massa for det finns verkligen manga saker som man som svensk blir lite forvanad utover. Vi befinner oss verkligen i ett kontrasternas land. OCh trots att man kanner till sa mycket om USA och deras kultur sa gar det inte att lata bli att gang pa gang bli lite forvanad utav de sociala olikheter man stoter pa har. Det forsta och tydligaste ar formodligen folks arbete och deras ekonomiska inkomster. En vanlig servitris eller piccolo tjanar ungefar 4 dollar i timmen (28 kr) och ar pa sa satt helt beroende utav dricks och att du ger dom lite extra. vi har hitils inte sett en enda vit manniska jobba i nagot serviceyrke som bevisar lite vad dom tycker om dessa arbeten. Dete finns manga gamla och tillockmed handikappade som jobbar under sjukt daliga forhallanden och har 15 timmarsarbetsdagar for att fa det att ga runt. Dom flesta vita har kostymer och man ser hut mycket battre jobb dom har. Trots detta forsoker samhallet att panikslaget propagera pa hur viktigt det ar att jobba inom serviceyrkena. Pa sop-uppplockarnas sma vagnar sitter klisterlappar med Bush som sager att de ska vara stolta att fa vara med att skapa ett rent och vackert stolt amerika och att de gor en stor insats. Samma indoktrinering sker pa TV. En pastor som heter Dollar i efternamn (sant!) ar skitstor och har ett programm varje kvall dar han fralser foilk i en jattekyrka med 20.000 sittplatser. Man kan aven ringa in till gudtjansten och betala 15 dollar sa far man en bon tillagnad vilken ska ge en battre ekonomi. Sma bilder pa fattiga manniskor som blivit fralsta och fatt 10.000 dollar utav gud genom lotteribiljetter eller arv lagger in kommentarer att man ska ringa. En annan skrammande sak ar att 90% utav alla program som visas har pa TV finns redan i Sverige och de ar typ pa samma avsnitt oxa.

Tempot har i staden ar snabbt och hektiskt och det tog ett tag for Mattias och mig att komma in i tempot och kunna ga med folkskockar som ska over gator och liknande. Detsamma galler att hitta i staden trots deras otroligt raka och relativt enkla gator och nummer ar det latt att ga vilse eftersom storstaden finns verkligen overallt och alla neonljus och skyltfonster ser likadana ut. Nar man tittar pa kartan och ser att man bara ska ga tva block sa inser man oftast inte hur stora och gigantiska dessa block ar och att Manhattan egentligen ar svinstort till ytan. Trots att Manhattan inte ens ar New Yorks storsta statsdel bor det ca 6 miljoner manniskor har och det ar helt helt otroligt sjukt russel pa gatorna och i traffiken. Dag som natt spelar ingen roll det ar alltid lika mycket bilar och manniskor uta pa gatorna. Det spelar ingen som helst roll om klockan ar 04.00 eller 14.00. Ibland ar det nastan lite skrammande. Trots att det tog ett tag att komma in i tempot sa finns det flera saker som ar ratt grymma i denna stan. Det spelar ingen som helt roll hur man gar kladd eller beter sig i stan . Alla ar pa nagot satt accepterade och ingen hojer pa ogonbrynen for nagot. Pa samma gata kan man traffa pa budisktiska munkar, judiska rabbiner och gothfolk som ser ut som Lodi monstern. Allt gar har pa Manhattan.

I morse hade vi en riktig amerikansk frukost med jatteplattar med smor(!) sylt, sirap och marmelad pa. de snalar verkligen inte pa sockret vill jag lova. Den amerikanska maten serveras efter ett matt. MYCKET. och dessa monster portioner gor att man bara orkar 2 eller 3 mal mat om dagen mer far man faktiskt helt enkelt inte ned.

Vart hotell ar toppen och vi har fatt varsta lyxsviten mitt ibland skyskraporna i midtown. Det ar faktiskt en riktigt haftig upplevelse att se ut over staden nattetid. For det ar under natten staden verkligen blommar ut.
Hinner inte skriva mer nu men ska forsoka gora ett litet inlagg varannan dag.

Trots alla konstigheter har i storstaden trivs vi riktigt bra och det ar verkligen en upplevelse att fa vara har. Jag skulle inte vilja missa detta for allt smor i smaland!
Peace out yo!